Звіт за 2013 рік

03.02.2014 10:29

     Дунаєвецький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є спеціальним закладом, що забезпечує організацію та проведення на території району соціальної роботи із соціально незахищеними категоріями сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

З метою оптимального охоплення вразливих категорій населення соціальними послугами, виявлення сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах в 2012 році до штату Центру було введено посади фахівців із соціальної роботи. На даний час в Центрі працює 22 фахівці із соціальної роботи забезпечуючи раннє виявлення сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах. Фахівці надають комплекс соціальних послуг вразливим верствам населення, ведуть роз’яснювальну роботу та здійснюють соціальне супроводження та патронажне відвідування сімей та осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах.

Протягом 2013 року соціальним супроводом сімей, які знаходяться у складних життєвих обставинах  охоплено 283 сім’ї та 63 особи. Здійснено  1916 соціальних інспектувань, за результатами яких 764 сім’ї занесено на облік як такі, що перебувають в складних життєвих обставинах.

Рішенням координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильства в сім’ях та протидії торгівлі людьми з соціального супроводу знято 85 сімей, з них  -  82 сім’ї з досягненням позитивного результату.

Спеціалізованим формуванням «Служба підтримки сім’ї» на базі Миньковецької та Великожванчицької сільських рад було проведено виїзні конференції для сімей та осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах на теми: «Використання ресурсів громади для задоволення потреб сімей з дітьми», «Реалізація соціальних ініціатив Президента щодо покращення надання соціальних послуг найуразливішим верствам населення».

З метою захисту прав дітей-інвалідів в рамках роботи “Служби підтримки сім’ї” спеціалісти Центру та фахівці із соціальної роботи постійно здійснюють патронажне відвідування та надають комплекс соціальних послуг дітям - інвалідам та членам їх родини. За необхідності діти інваліди направляються на оздоровлення в літні табори та санаторії.

Протягом поточного року спеціалісти центру залучили  молодь з проблемою інвалідності до заходів соціальної реабілітації:

- «Школа майстерності в рамках Всеукраїнського проекту Соціально – культурна реабілітація в дії» (м. Шепетівка),

- семінарі – екскурсії «Історична архітектурна спадщина, як засіб та можливість започаткування соціального підприємництва» (м.Київ),

- Хмельницькому обласному фестивалі  творчості дітей з вадами здоров’я «Райдуга талантів».

За сприянням Центру двоє дітей з обмеженими функціональними можливостями мали можливість оздоровитись в МДЦ «АРТЕК».

Також спеціалісти Центру прийняли активну участь у заходах, приурочених Дню інваліда. Волонтерами Центру в ЗОШ міста було організовано акцію «Спіши добро робити вчасно», завдяки якій підготовлено подарунки для дітей-вихованців реабілітаційного центру «Ластівка», а також спеціалістами Центру було проведено цікаву ігротеку та конкурс «Вмію. Знаю. Можу.» для дітей та молоді з обмеженими фізичними можливостями. Всі учасники отримали подарунки.

Нещодавно було організовано та проведено благодійну акцію приурочену Дню Св. Миколая для дітей-інвалідів прикутих до ліжка, завдяки якій  30 дітей отримали подарунки у вигляді продуктових наборів.

Фахівці із соціальної роботи працювали над виявленням творчо обдарованих особистостей серед дітей-інвалідів району, яких було залучено до участі в районному фестивалі творчості інвалідів, який проходив 20 грудня.

Спеціалізованим формуванням “Служба соціального супроводу і контролю за поведінкою дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та молоді, яка повертається з місць позбавлення волі ” надається комплекс соціальних послуг,  спрямованих на вихід осіб з складних життєвих обставин,  допомога в адаптації у середовищі після звільнення з місць позбавлення волі, розповсюджуються серед клієнтів інформаційно-просвітницькі матеріали, акцидентна продукція, спеціалісти Центру працюють з членами сімей даної категорії, надають консультації щодо працевлаштування та навчання. Так, протягом 2013 року на обліку перебувало 64 особи із числа умовно засудженої молоді та 15 осіб, які повернулись з місць позбавлення волі, яким надано 1202 послуги. Соціальним супроводом охоплено 48 осіб даної категорії.  За сприянням центру працевлаштовано 22 осіб з числа засудженої молоді ( ТОВ “Верест”, в приватних підприємців, ТОВ «Маро Воір», ФГ «Житниця», в лісництво,  на ПП “Подільський бройлер”),  надано допомогу в оформленні необхідних документів 13 особам, сприяння в отриманні реєстрації 1, влаштовано на навчання 2 осіб, 6 особам надано сприяння у поліпшенні житлово-побутових умов, 17 особам надано сприяння в організації медичного обстеження та лікування.

            За тісної співпраці з  кримінально-виконавчою інспекцією з неповнолітніми правопорушниками було проведено 6  попереджувально-профілактични заходів з метою недопущення негативних проявів поведінки, захисту прав та інтересів дітей та недопущення повторних скоєнь злочинів. До заходів постійно долучаються лікарі ЦРЛ, психолог кабінету «Довіра» ЦРЛ, кримінальна міліція у справах дітей, служба у справах дітей, районне управління юстиції, центр зайнятості населення.

     Фахівці із соціальної роботи працюють з умовно-засудженими особами безпосередньо по місцю проживання особи, де регулярно відвідують сім’ї, систематично проводять роботу з попередження повторних скоєнь злочинів та налагоджують стосунки з оточенням. Спільно з дільничими інспекторами здійснюють постійний контроль за поведінкою молоді, схильної до правопорушень.

Протягом 2013 року до центру звернулось дві сім’ї з питань створення прийомних сімей, яких було взято на облік. Одну сім’ю  направлено на навчання в Хмельницький обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, де вони успішно пройшли навчання та отримали рекомендацію.

В 2013 році Центром здійснювалось соціальне супроводження трьох дитячих будинків сімейного типу в яких виховувалось 19  дітей-вихованців та 7 прийомних сімей, в яких виховувалось 13 прийомних дітей. На даний час одна прийомна сім’я з двома прийомними дітьми у зв’язку з працевлаштуванням батька тимчасово переїхала в м.Київ.

Протягом року  в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу  було влаштовано 6 дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Для популяризації сімейних форм виховання та інформування населення з питань створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу та встановлення опіки, піклування над дітьми сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування 22.02.2013 року відбулось засідання круглого столу на тему : “Підвищення правової обізнаності прийомних батьків та батьків вихователів” та 24.04.2013 року засідання круглого столу з представниками релігійних громад на тему: “Популяризація сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування в громаді”.

З метою належного статевого виховання в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу для дівчаток-підлітків була організована зустріч з лікарем-гінекологом. Для дітей з прийомних сімей та дитячих будинках сімейного типу був організований безкоштовний перегляд відеофільма в кінопалаці “Прем’єра” та поїздка в цирк “Кобзов” у м.Кам’янець-Подільський з метою проведення змістованого дозвілля.

До Дня матері в дитячому будинку сімейного типу Бородів була організована відеозйомка з метою передачі позитивного досвіду виховання дітей-сиріт та дітей, позбавленого батьківського піклування в сімейному середовищі. 

З метою запобігання ранньому соціальному сирітству при ЦСССДМ діє консультаційний пункт на базі пологового будинку, та консультаційний пункт при кабінеті планування сім’ї з метою надання соціальних послуг спрямованих на зміну рішення матері відмовитись від новонаролженої дитини, формування засад усвідомленого та відповідального батьківства у вагітних жінок, породіль,  неповнолітніх матерів, молодих сімей. Індивідуальною роботою у пологовому будинку охоплено 266 жінок-породіль, яким надано 1114 послуги. У кабінеті планування сім’ї спеціалістом Центру та залученим спеціалістом ЦРЛ охоплено 199 жінок, яким надано 715 послуг, а також проведено  24 групових заходи, якими охоплено 199 чол. з числа молодих подружніх пар. На заняттях було проведено ряд бесід, лекцій, відео лекторіїв, на яких обговорювалися слідуючі теми: «Запобігання небажаній вагітності», «Формування здорового способу життя», «Збереження репродуктивного здоров’я”, «Бажані діти в бажаний час», «Запланований вибір», «Види контрацепції», «Будова та функції статевої системи людини», «Гармонійність статевого життя», «Темна сторона задоволення»,»Інфекції, що передаються статевим шляхом», «Репродуктивне здоров’я – одна з основ здоров’я жінки”, «Я- майбутня мама», «Методи природного планування родини», «Вагітність та пологи». В рамках роботи даного спеціалізованого формування було проведено засідання круглого столу «Реалізація соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України».

Протягом  2013 року намірів відмов матерів від новонароджених дітей не зафіксовано.

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode