Якщо Ви хочете прийняти дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування в сім"ю, - Ви повинні знати!

03.08.2013 08:49
Сімейні форми виховання:

- прийомна сім"я;

- дитячий будинок сімейного типу;

- усиновлення;

- опіка (піклування).

    Прийомна сім"я - сім"я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання на свою житлову площу від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    Прийомні діти - діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, виховуються у прийомній сім"ї до досягнення 18-річного віку (в разі продовження навчання до - 23 років).

    Діти, влаштовані до прийомної сім"ї, зберігають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та можуть бути усиновлені.

    Вихованці прийомної сім’ї, якщо це не суперечить інтересам дитини, і не заборонено рішенням суду мають право підтримувати стосунки з біологічними батьками або родичами.

    Кандидати у прийомні батьки повинні обов’язково пройти навчання, яке організовується обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і лише після отримання позитивного висновку про можливість виховувати дітей вони можуть клопотати про створення прийомної сім’ї.

 Не можуть бути прийомними батьками особи:

- які не пройшли курс підготовки для кандидатів у прийомні батьки;

- визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;

- позбавлені батьківських прав;

- колишній опікун (піклувальник, усиновитель), позбавлений відповідних прав за неналежне виконання покладених на нього обов’язків;

- за станом здоров’я не може виконувати обов’язки щодо виховання дітей (інваліди І та ІІ груп, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду, особи, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, алкогольну та наркотичну залежність, хворі на СНІД, відкриту форму туберкульозу, психотичні розлади, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства);

- з якими на спільній житловій площі проживають члени сім’ї, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, хворі на СНІД (крім сімей, які беруть на виховання дітей, уражених ВІЛ-інфекцією), відкриту форму туберкульозу, психотичні розлади, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства.

    Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання не менш, як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей (власних та вихованців) у дитячому будинку не повинна перевищувати 10 чоловік. Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення ними 18-річного віку, а в разі продовження навчання – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку.

    До дитячого будинку сімейного типу в першу чергу влаштовуються діти, які перебувають між собою в родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показаннями або з інших причин не можуть виховуватися разом.

   Діти-вихованці ДБСТ мають право підтримувати особисті контакти з біологічними батьками та іншими родичами (якщо це не суперечить їхнім інтересам і не заборонено рішенням суду), і у разі зміни обставин, що призвели до сирітства (виправлення поведінки батьків, поновлення батьківських прав, одужанні від хвороби та ін.) можуть повертатися в біологічні родини.

Не можуть бути батьками-вихователями особи:

- визнані у встановленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;

- які не пройшли курс підготовки для кандидатів у батьки-вихователі;

- позбавлені батьківських прав;

- звільнені від обов’язків опікунів (піклувальників, усиновителів) за неналежне виконання покладених на них обов’язків;

- які за станом здоров’я не можуть виконувати обов’язки щодо виховання дітей (інваліди І та ІІ груп, особи, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, алкогольну та наркотичну залежність, хворі на СНІД, відкриту форму туберкульозу, психотичні розлади, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства).

Відповідно до Положення про дитячий будинок сімейного типу, є обов’язковим проходження кандидатами у батьки-вихователі курсу підготовки. Таку підготовку здійснюють центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

      Розмір державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу виплачується грошове забезпечення, яке визначене у розмірі 35% від соціальної допомоги на кожну дитину-вихованця, але не більше 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи. При цьому грошове забезпечення може отримувати лише один із батьків-вихователів або за їх спільною згодою сума грошового забезпечення розподіляється між ними рівними частинами. Заощаджені протягом року бюджетні кошти вилученню не підлягають і використовуються батьками-вихователями для задоволення потреб вихованців у наступному році.

      Чекаємо на бажаючих взяти в свою сім’ю дитину, подарувати їй тепло і відчуття родини!

 

 

    

    

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode