Веселіше і легше життя, коли друзі - поруч

09.11.2015 14:06

  Кожен вісімнадцятий українець належить до людей, фізичні можливості яких обмежені. Нині Україна намагається перейти від медичної до соціальної моделі інвалідності. Остання полягає у взаємозв’язку між людиною з обмеженими можливостями та соціумом, а не фіксування відхилення у її здоров’ї та розвитку, як це притаманно медичній моделі і було характерно для радянської системи управління. Сучасна державна політика соціального захисту інвалідів включає в себе низку заходів, зокрема створення умов для інтеграції інвалідів до активного суспільного життя; підвищення державних гарантій у досягненні вищих соціальних стандартів у матеріальному забезпеченні інвалідів; створення безперешкодного середовища для інвалідів; забезпечення активної взаємодії державних органів та громадських організацій інвалідів у розв’язанні проблем інвалідів тощо.

 Жодне суспільство ще не уникло такого соціального явища як інвалідність. У Радянському Союзі імідж здорового суспільства створювався за рахунок ізоляції людей з інвалідністю. Особи з обмеженими можливостями були позбавлені доступу до багатьох соціальних благ нарівні зі здоровими людьми. Інваліди й досі стикаються зі зневагою, забобонами і страхами, які впродовж історії людства стримували соціальний розвиток цієї категорії членів суспільства та ізолювали їх від нього. На жаль, Україна успадкувала цю систему - проблема соціального захисту інвалідів є особливо значущою у зв’язку зі стійкою тенденцією до зростання частки інвалідів у загальній структурі населення.

 

На перші установчі збори громадської організації «Дунаєвецьке районне товариство інвалідів» прийшло 48 чоловік, що відгукнулися на оголошення ініціативної групи. І відбулася ця подія у далекому вже 2000-му році. Днями організація відзначила 15 років свого повноцінного функціонування. «Тоді ми не думали про те, скільки часу проіснує наше товариство, - сказала під час виступу на заході незмінний голова організації Раїса Попюк (фото 1). - Але з часом наша діяльність не просто активізувалась, але й багато наших членів товариства стали активно інтегруватись у суспільство. Їхня адаптація до життя, активність та різноманітні захоплення свідчать про те, що в нашій організації вони знайшли однодумців, коло спілкування. І це – одне з найбільших наших досягнень».


Чимало гостей завітало на річницю громадської організації. Це і соціальні партнери, і спонсори, і волонтери, і просто громадяни, яким небайдужа доля людей, котрі по життю змушені миритись з певними функціональними обмеженнями. З привітаннями прийшли голова Хмельницького обласного товариства Всеукраїнської організації «Союз організацій інвалідів України» Анатолій Савчук, працівник громадської приймальні народного депутата О.Гереги Володимир Тягур, директор центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Ластівка» Олена Отрубчак, працівник Центру СССДМ Ольга Вольська, голова ТО районної організації УТОГ Вікторія Романюк, представник громади відпочинку та рибальства с.Заставля Володимир Кметюк, бібліотекар ЦБС Ніна Сохатюк та інші добрі друзі товариства. А директор КУ «Спорт для всіх» Микола Кулик нагородив переможців шашкового конкурсу, організованого цього ж дня (фото 4). 
Також грамотами за активну життєву позицію, проведення реабілітаційних заходів та сприяння участі людей з функціональними обмеженнями та з нагоди 15-річчя Дунаєвецького районного товариства інвалідів ВОІ СОІУ було відзначено активістів товариства, а це Г.Асауленко, Ф.Чешньовського, Т.Олійник, В.Спірякіна, П.Батюкевич, Л.Статкевич, О.Цимбалюк, І.Трач, І.Стасюк, В.Гурський, В.Кметюк, О.Сноз, А.Кукурудза, О.Прокоф’єв, О.Олійник, О.Фабіянська, Н.Андрющенко, О.Яцюк, В.Липко. 
Добрим другом і помічником товариства є майстер декоративно-прикладного мистецтва, поетеса Віра Спірякіна. З найперших днів створення товариства вона перебувала поряд, вважаючи своїм обов’язком надання всебічної допомоги. «Скільки виставок, майстер-класів, творчих зустрічей, у тому числі виїзних, вдалося організувати за цей час! - розповіла Віра Петрівна. - І кожен учасник таких заходів мав змогу відчути в собі нові сили і можливості, повноцінно проявити себе у вибраному виді діяльності, згуртуватися – і це найважливіше».
Звучали привітання і щирі слова підтримки, були й незабутні подарунки, а представник громадської приймальні народного депутата О.Гереги передав сертифікат на комп’ютер. 
Для усіх присутніх підготували незабутній концерт вихованці Дитячої школи мистецтв, а також гості з Хмельницького, а майстри – члени товариства інвалідів – чудову виставку творчих робіт (фото 3). Тут можна було помилуватись різноманітними виробами декоративно-вжиткового мистецтва. А завершилося свято щедрим фуршетом, який допомогли організувати спонсори: керівники різноманітних підприємств Л.Байталюк (ТОВ «Відродження»), А.Надорожний (ТДВ «Дунаєвецький маслозавод»), М.Погинайко (магазин «Союз»), Н.Казімірова («ТОВ «Агрохліб»), Р.Петльований («ТОВ «Подільський бройлер»), В.Магера (ТОВ«Верест»), І.Ясінський (підприємство «Русаліна»); а також приватні підприємці В.Герасимчук, В.Опольський, В. Сливко, О.Свіщов, І.Лігоцька, Т.Рапацька, О.Надвірняк, О.Гуцал, В.Грабовський, О.Пушко, Е.Швець.

 

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode