Співпраця кримінально-виконавчої інспекції та центрів соціальних служб щодо профілактики правопорушень

16.11.2015 11:27

У кожного в житті трапляються ситуації, коли необхідно зробити вибір, знайти вихід із ситуації яка склалася, і тоді виникає проблема пошуку шляху їх розв’язання. Хтось вирішує складні життєві обстави, йдучи по важчому, але законному шляху, а хтось зважується на злочин, вбачаючи в цьому можливість влаштувати своє життя швидко, не прикладаючи зусиль. Так, багато молоді та навіть неповнолітніх опиняється на лаві підсудних і їх мрії розбиваються об сувору реальність. 

 

Вже не один рік поспіль Дунаєвецький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді активно та плідно співпрацює із кримінально виконавчої інспекцією саме в аспекті  зменшення випадків скоєння неповнолітніми та молоддю правопорушень та злочинів  керуючись у своїй діяльності Порядком взаємодії кримінально-виконавчої інспекції і центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо забезпечення соціального супроводу та контролю за поведінкою дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково.

Однією з мір виконання покарання злочинів є умовний термін, під час якого контроль за особами ведеться кримінально-виконавчою інспекцією. Паралельно особам працівниками ЦСССДМ надаються соціальні послуги, здійснюються заходи, спрямовані на формування та закріплення здорового способу життя, профілактику шкідливих звичок, соціально-небезпечних хвороб, у т.ч. ВІЛ-СНІДу, розповсюджується інформаційно-довідкова та соціально-рекламна продукція. Слід зазначити, що молодь та неповнолітні, які знаходяться на обліку в КВІ, дуже рідко самостійно приходять до ЦСССДМ для отримання допомоги чи поради, не зважаючи на те, що кожному видається направлення до нашої установи. Тому профілактична робота з даною категорією осіб переважно проводиться в ході групових занять до яких залучаються представники дотичних установ та організацій. В ході цих зустрічей особлива увага приділяється застереженню від вчинення дітьми протиправних дій, наголошується на важливості розуміння перспектив свого життя та шляхів їх досягнення. Позитивний результат у ресоціалізації дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, був би неможливий без чітко налагодженого механізму співпраці КВІ та РЦСССДМ. Так, протягом останніх декількох років було складено та затверджено спільні плани-графіки попереджувально-профілактичних заходів з дітьми та молоддю, які перебувають на профілактичних обліках в ОВС та КВІ, які вже перейшли межу закону та відбувають покарання не пов’язані з позбавленням волі.

Окрім вищезазначених заходів представники КВІ активно долучаються до роботи спеціалізованих формувань центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді таких як «Правовий університет», робота Мобільно-консультативного пункту соціальної роботи в сільській місцевості в рамках якої здійснюються спільні виїзди в загальноосвітні заклади району. Метою такої співпраці є домога учнівській та студентській молоді  обрати вірний шлях у житті, попередити прояви протиправної поведінки, профілактика негативних явищ. Спільними зусиллями спеціалісти обох організацій постійно шукають методи впливу на кожну особу індивідуально та розробляють і реалізовують заходи профілактичного характеру, спрямовані на зміну світогляду учнівської молоді в позитивному напрямку. Адже попередити правопорушення значно легше, ніж потім перевиховувати та повертати дитину до нормального життя в суспільстві.

Директор районного центру соціальних служб, для сім’ї, дітей та молоді О.Босакевич

         Заступник начальника  Дунаєвецького МРВ КВІ  В.Гуцол 

 

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode