Підвищення кваліфікації прийомних батьків та батьків-вихователів

08.12.2015 11:45

    З 2 по 4 грудня Дунаєвецьким районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді було організовано  курси підвищення кваліфікації для батьків-вихователів та прийомних батьків Дунаєвецького, Новоушицького , Камянець-Подільського, Ярмолинецького районів. Навчання проводили Мельник Наталія Валентинівна - заступник директора Хмельницького обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді і Мельник Ольга Анатоліївна  - начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи ХОЦСССДМ. Основною метою навчання стало посилення виховного потенціалу прийомних батьків, батьків-вихователів, підвищення рівня їх компетентності, що дає можливість покращення встановлення позитивних взаємин батьків з дітьми, сприяє розвиткові дітей та самореалізації батьків.

      Упродовж навчання учасники поглибили знання про засади захисту прав дітей у сім’ї, розглянули практичні прийоми налагодження сімейних взаємостосунків, соціально-психологічні фактори становлення особистості дитини та особливості її розвитку, методи сімейного виховання і відновлення стосунків дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування з рідними, шляхи формування життєвої компетентності дитини та підготовки її до самостійного життя.

      На навчання було запрошено Директора Хмельницького обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Власюк Т.М., зав. сектором опіки і піклування служби у справах дітей облдержадміністрації Буран Л.В.. Також було залучено лікаря-психіатра та психолога Хмельницької обласної психіатричної лікарні №1. Їхня інформація  сприяла  кращому розумінню вікових особливостей дітей, їх потреб, поведінки вихованців в тій чи іншій ситуації, переоцінки власної поведінки батьками, дало змогу сформувати навики конструктивного вирішення конфліктів у сім’ї.

       За допомогою інформаційних повідомлень, а також рольових ігор, дискусій, аналізу ситуацій прийомні батьки вдосконалили вміння формувати та підтримувати гармонійні доброзичливі стосунки в сім’ї на засадах партнерства,  взаєморозуміння, поваги і любові, використовувати різноманітні форми, методи організації сімейного дозвілля.

         Батьки належним чином оцінили набуті знання та навики. Адже, часто, діти, влаштовані у сім’ю, мають життєвий досвід та життєві звички, сформований характер. Для виховання таких дітей батькам замало життєвого досвіду або власного досвіду виховання дітей. Розуміння цього найчастіше приходить у процесі функціонування такої сім’ї, коли у батьків виникає безліч питань стосовно виховання дітей. Тому для прийомних батьків та батьків-вихователів організовуються навчання як з метою підвищення їх виховного потенціалу, так із метою профілактики емоційного вигорання.

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode