Бути здоровим – і модно, і безпечно

13.09.2013 12:37

Мобільно-консультативний пункт Дунаєвецького районного ЦСССДМ цього вівторка побував у Миньковецькій ЗОШ. Лекційна група у складі керівника групи, фахівця із соціальної роботи - Федотової В., фахівців Дунаєвецької районної лікарні – нарколога Оксани Матвієвої, фтизіатра Веліни Жаркової та психолога кабінету «Довіра» Наталії Гарбер -  в аспекті популяризації у районі здорового способу життя, залучення дітей до занять фізичною культурою і спортом з метою всебічного розвитку кожної дитини, на виконання Соціальних ініціатив Президента В.Януковича «Діти – майбутнє України» - для учнів 8-11-го класів провели лекцію. Лікарі розповіли учням про негативний вплив тютюнопаління, алкоголю та наркотичних речовин на дитячий організм.

Оксана Дмитрівна, зокрема, наголосила на тому, що курці у давні часи використовували виключно тютюн, вирощений у домашніх умовах, тим часом як в сучасних цигарках міститься чимало добавок, ароматизаторів та канцерогенних речовин, які безупинно руйнують організм. Аналогічна ситуація і з алкогольними напоями, особливу небезпеку з яких становлять саме так звані «легкі» напої-енергетики. Проте висновок спеціалістів одностайний: не буває алкоголю «легкого», а дози прийнятної -  для дитячого організму, в якому відсутні речовини, що розщеплюють спиртне, смертельною може стати навіть ложка горілки.

 

Тему продовжила Наталія Василівна, що навела статистику захворювань у нашому районі на ВІЛ-СНІД. Сьогодні на обліку стоїть 54 ВІЛ-інфікованих, серед них захворіло на СНІД 14 і серед них усіх 8 дітей. До того ж, офіційне число завжди занижене, бо чимало таких людей – поза обліком. Н.Гарбер розповіла про шляхи розповсюдження цієї небезпечної недуги та способи її запобігання.

Важливі факти навела і лікар-фтизіатр Веліна Йосипівна. Відомо, що людство здавна хворіло на туберкульоз – ще у муміфікованих похованнях древніх єгипетських гробниць учені ідентифікували це небезпечне захворювання. І лише у 1882 році німецький вчений Кох відкрив мікобактерію туберкульозу. Виявляється, ця недуга вражає не лише людей, а й тварин, риб і птахів. Тому так важливо вчасно обстежуватися, робити щеплення та проби Манту.

На завершення зустрічі з миньковецькими школярами лікарі побажали їм усім ніколи не втрачати контроль над ситуацією, мислити тверезо і довіряти тільки перевіреним, добре знайомим людям. Бо мати свою думку – набагато важливіше, ніж бездумно підпадати під чужий вплив і піддаватися так званій моді чи престижу. Адже, шукаючи у житті екстриму, молода людина часто не задумується про наслідки, а згодом гірко розкаюється. Натомість не варто забувати, що власне життя та здоров’я – у руках кожного, поза часом і модними тенденціями.

 

Людмила Весела,

фото автора

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode